Kleuren en chakra's

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 16:25

 

Wat vertellen kleuren nou eigenlijk? We zien overal kleuren om ons heen. Door de vibratie die ze uitstralen, kunnen onze ogen het omzetten in kleur. Alles bestaat uit trillingen en dat pikken we op. Kleuren hebben mij altijd aangetrokken. Het maakt me vrolijk en ze geven energie. Omdat kleuren een eigen frequentie hebben, resoneren ze met ons lichaam en gemoedstoestanden. Ons lichaam heeft chakra's. Dat zijn draaiende energiepunten waar levensenergie door stroomt en je hebt er meerdere van. De bekendste zijn de 7 chakra's in het midden van het lichaam van de kruin tot het stuitje. Ook heb je je hogere zelf chakra en nog chakra's daarboven en bij de voeten zit er nog eentje die verbinding maakt met het aardse. Dat zijn er 13, maar ga nu in op de 7 chakra's. De onderste 3 staan in verbinding met de aarde en de bovenste 3 met het universum. Als er iets gebeurt waardoor de levensstroom vertraagd wordt, kan de kracht van de chakra's afnemen. Meestal herstelt dat vanzelf, maar het kan ook zijn dat er blokkades ontstaan en dan merk je dat je uit balans raakt. Je zit bv niet lekker in je vel of krijgt lichamelijke klachten. De chakra's kunnen ook overactief zijn, dan merk je de dingen waar 'te' voor staat. Een chakrahealing met kleuren en edelstenen, bloemenhealing en meditatie kan helpen door de energie te activeren, te openen en kleur toe te voegen. Je komt dan beter in balans en voelt je verlicht. Leef bewust met alles dat er in je leeft en zo help je jouw systeem beter te functioneren.  Hieronder leg ik uit waar de kleuren o.a. voor staan. Ik geef meerdere behandelingen waarbij ik werk met de chakra's zoals de chakra healing,  intuïtieve lichaamsmassage en de bloemenhealing. Ik heb zelf een chakraset ontwikkeld die je kunt bestellen om ook thuis jezelf in balans te brengen. Verderop in deze blog lees je een ontspannende oefening voor thuis. Even me time! 

 

CHAKRA'S EN HUN WERKING

Rood = Wortelchakra, de basis. De verbinding met het aardse en fysieke energie. Rood is de kleur van kracht. Het zet je stevig neer. Het is dan ook een aardende kleur. Opvallend en sterk. De kleur van daadkracht, leiding, in je kracht staan, zelfvertrouwen, zelfacceptatie, identiteit,  beweging, ambitie, moed, activiteit, is een ontgifter, de kleur van het bloed, adrenaline, lichaamstemperatuur, het ego, maar ook van boosheid, woede, geweld, pijn en gevaar. Het staat in verbinding met de basisbehoeftes. Het overleven, stabiliteit, veiligheid. 

Voeding: tomaten, appels, paprika, kersen, aardbeien 

Klank: Lam

 

Oranje = Sacraalchakra. Oerinstinct, gevoel, intuïtie.  Staat in verbinding met emoties en seksualiteit, passie, opwinding, vrijheid. Het vuur in jezelf, de levensenergie. De kleur oranje werkt stimulerend. Plezier, humor en creativiteit horen bij deze chakra. Het helpt eetlust te vergroten, beter te verteren. Dominantie, misleiding, extreem zoeken naar genot kun je ervaren als de chakra te actief is. En hij sluuit juist meer bij schaamte en als je jezelf niet kunt uiten. De kleur oranje staat in verbinding met de onderrug, de darmen, buik, geslachtsdelen, blaas en nieren.

Voeding: sinaasappels, paprika, wortels

Klank: Vam

 

Geel =  Zonnevlecht. Hierin vind je de persoonlijkheid, het mentale, wie je bent, wilskracht, zelfvertrouwen, acceptatie, verantwoordelijkheid, het zelfbeeld, eigenwaarde. Geel is ook de kleur van vrolijkheid, energie, het stralen van jezelf, het geeft helderheid. wijsheid, verstand, snelheid, geestelijke toestanden. Ook is geel de kleur bij verstrooidheid, sarcasme, passief, ongeduld en veroordelingen. Geel is verbonden met de alvleesklier, galblaas, milt en de maag, lever, spijsvertering en zenuwstelsel.

Voeding: banaan, pastinaak, paprika, citroen

Klank: Ram

 

Groen = Hartchakra. Deze kleur staat voor zelfliefde, empathie, toewijding, balans, evenwicht, harmonie, verbinding, veiligheid, vertrouwen, emoties en gevoel, brengt tot rust, groei, heling. Jaloezie, hebzucht, frustratie horen ook bij de groene kleur. Angst sluit de chakra. Het staat in verbinding met het hart, bloedcirculatie, de longen, schouders en borst.

Voeding: spinazie, sla, komkommer, avocado, andijvie, sperziebonen, broccoli, courgette, paprika, snijbonen

Klank: Yum

 

Blauw = Keelchakra. Wat komt er binnen? Blauw is de kleur van communicatie, het uiten van wat er in je leeft, waarheid, expressie, verkoeling, verzachting, rust, wijsheid, geduld, spiritualiteit, kalmte, betrouwbaarheid, ruimte, lucht, stem. Ook is het de kleur van arrogantie, labiliteit, zwakte, sentimentele liefde, onbetrouwbaarheid, liegen en roddelen. Blauw staat voor het keelgebied, de schildklier en ook het lichaamsgewicht.

Voeding: blauwe bessen, druiven, rode kool

Klank: Hum

 

Paars = Derde oogchakra. De chakra van het helder zien, overzicht, spiritualiteit, intuïtie, inzicht, verbeeldingskracht, visioenen, innerlijke wijsheid. Ook hoort bij deze kleur de overprikkeling als er teveel binnenkomt, piekeren, wazig zijn, slapeloosheid, zweverigheid, onwetendheid. De paarse kleur staat in verbinding met het voorhoofd, de ogen, pijnappelklier, hersenen, schedel. 

Voeding: bietjes, rode kool, aubergine, pruimen, bramen

Klank: Sham

 

Wit = Kruinchakra.  Het gebied van de kruin staat in verbinding met het universum, het hogere zelf, het helder weten, helderheid, puurheid, gelijkheid, eenheid, zuiverheid, openheid, maagdelijkheid, extase, bliss, dragend, licht, versterkt andere kleuren, . De kleur wit hoort ook bij steriliteit, isolatie, saai, leegte. De kruinchakra staat in verbinding met de hersenen, het hoofd en de energieën daarbuiten die hoger reiken n in het universum.

Voeding: prei, venkel, radijsjes, witlof, witte bonen, paksoi, champignons 

Klank: Aum

 

Zwart = Wortelchakra of bij de voeten. De kleur zwart staat voor macht, beheerstheid, elegantie, diepte, verborgen delen, helderziendheid, verankering, onopvallend, einde, duisternis, mysterie, terugtrekken, zwaarte, aarding, diepte. Ook kan het dominantie, depressiviteit, leegte, egoïsme en ziektes laten zien.

 

Roze = Hartchakra. Wat een lieve kleur is dit! Het staat voor onvoorwaardelijke liefde, zachtheid, troost, vriendelijkheid, bescherming, warm, vrouwelijk, schoonheid, genegenheid, romantisch, gevoelig, koestering.  Als je teveel naar roze neigt kan het zijn dat je in verdriet zit, angst heb, op zoek bent naar veiligheid en liefde.

 


Hier zie je mijn zelfgemaakte chakraset. Het bestaat uit 9 gekleurde harten met edelstenen erin. Wat ze doen heb je net kunnen lezen.  Hieronder lees je hoe je deze mooie set van harten kunt gebruiken.

 

CHAKRAHEALING Maak de plek waar je bent gezellig met bv kaarsjes, wierookje en fijne muziek. Ga dan liggen op je rug en adem even rustig door. Ontspan. Leg de harten op de chakra's. Blijf stil liggen en rustig ademen. Sluit je ogen.  Breng je gedachten naar de eerste chakra, visualiseer de kleur rood die je hierbij nodig hebt, ga dan naar de 2e chakra en visualiseer de kleur oranje. werk zo alle chakra's af en blijf hiermee nog even 5 tot 10 minuten liggen. Kom dan rustig weer terug in het hier en nu. Drink een kopje thee of water en geniet na van jouw oplaad moment. Je kunt deze oefening dagelijks doen of naar behoefte. Ik wens je veel positieve energie, rust en balans.

CHAKRA MEDITATIE Ga mee op reis langs de chakra's en ontdek wat ze je willen zeggen.  Zoek een rustige plek op om te mediteren. 

KLEUREN TOT JE NEMEN Er zijn nog een aantal andere manieren om kleuren tot je de nemen. Denk aan het dragen van kleding of sieraden in een bepaalde kleur. Kleur je haar. Loop buiten in de zon, ga de natuur in. Koop een bos bloemen. Hang een schilderij op of laat een bijenwasreading of soul energy painting met reading maken, kleur de muur in huis in een andere kleur. Zet leuke woondecoraties neer. Zet een kleurenlamp aan. Visualiseer een kleur om je heen. Wees creatief en maak zelf iets in een kleur. Eet kleuren met gezonde voeding. Genoeg ideeën om kleuren tot je te nemen. Kleuren werken helend. Geniet ervan! 

Heb jij nog iets toe te voegen aan deze blog? Laat het me weten!Ik ben Jessica, het gezicht achter Zielsverlicht en schrijfster van deze blog. Ik ga meer ervaringen met jou delen. Er zullen hier dan ook regelmatig nieuwe blogs bijkomen. Denk aan thema's als zelfliefde, ongewenste kinderloosheid, tweelingszielen, spirituele ontwikkeling, geld, manifesteren, burnout, verlies, loslaten, kracht van bloemen, kleuren, creativiteit, muziek etc. Leuk als je een reactie achterlaat! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.