Een kijkje in mijn wereld: Vermoeidheid

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 15:32

Een kijkje in mijn (binnen) wereld en hoe ik daarmee omga. Ervaringen die geweest zijn of waar ik tegenaan loop. Elk mens heeft dingen te leren en te ervaren op aarde, zo ook ik. Hoe mooi om ervaringen te kunnen delen! Kwetsbaar, maar wel puur en mijn beleving. Mijn weg is er één van naar binnen keren, eigenliefde, loslaten, groei. Ik vraag jullie hier dan ook respectvol mee om te gaan. Hier is dan het thema vermoeidheid, dat een groot deel van mijn leven heeft beheerst.

VERMOEIDHEID is niet wie ik ben. Maar wel waar ik al een tijd aan doe, om het zo maar te zeggen. Het begon met een slaapstoornis 13 jaar geleden waarna een heftige burnout kwam van zo'n 4 jaar. Hier zal ik later ook een blog over schrijven. Mijn lijf is daardoor zo veranderd en veel gevoeliger geworden. De kilo's vlogen eraan (aarding en bescherming) en ik kreeg adenomyose.(endometriose in de baarmoeder), daarnaast ook angsten. De adenomyose is zwaar waardoor ik nu nog elke maand uitgeput ben in de menstruatie week. Daar krabbel ik dan langzaam uit en dan begint het verhaal maandelijks weer opnieuw. Dat betekent dat ik 1 tot 2 weken in de maand mezelf beter voel. Het slapen gaat beter, maar bij overprikkeling, drukte in de avond, hormonale veranderingen, laat eten, teveel histamine, spanning, rond volle maan, harde wind, onweer, etc slaap ik slecht. Ik val bij goede dagen meestal rond 2 uur 's nachts in slaap en wordt tussendoor een paar keer wakker, droom veel. Maar blij dat het al beter en beter gaat worden.

 

OPLOSSING? Zonder slaap kun je niet leven. Ik heb in de burnouttijd heel veel buiten me gezocht naar oplossingen voor de slaapstoornis, omdat er niets medisch was wat hielp. Ik kon alleen psychisch kijken zeiden ze na een slaaponderzoek waaruit bleek dat ik niet in een remslaap kwam. Zelfs slaapmedicatie hielp niet, ook niet de homeopathische middelen, melatonine, 5htp, sleepjuice etc. Het maakte me nog suffer, maar de knop van in slaap vallen, ging niet om. Ik zocht verder op alternatief gebied zoals cranio sacrale therapie, natuurgeneeskundige, homeopathie, acupunctuur, voetreflex, naar mediums, psychologen, supplementen, diëten, voeding, hormonen, beweging, ... Ik heb alles wel gedaan. Het gaf me inzichten en ben bewuster gaan leven. Sommige behandelingen hielpen wel in mijn groei, om beter te aarden, ik werd bewuster van mijn lijf, maar niet als resultaat dat ik meer energie kreeg en weer als  "normaal" de dagen doorkwam.
Ik hoorde eens een stem in mijn hoofd neurotransmitters zeggen toen ik vroeg wat er mis was. Ik wist toen niet wat dit was en zocht het op. De verbindingen tussen de cellen werkten niet meer goed. Ik ben me letterlijk in die tijd gaan verbinden met mezelf en weer gaan voelen wie ik echt ben. Daarin lag de oplossing. Ondertussen gaat het slapen een stuk beter, maar de adenomyose en menstruatiehormonen blijven een groot energie probleem. Hiervoor ben ik aan de pil gegaan en deed wat kon via het ziekenhuis. Ik voelde me niet lekker in mijn vel, erg moe, kreeg bloedarmoede en bleef menstrueren dus ben daar na een paar maanden mee gestopt. Ik kreeg het gevoel dat het anders kon en ging meer in verbinding met mijn lichaam.

 

WIE BEN IK ECHT? Door de vermoeidheid heb ik het gevoel niet echt mezelf te kunnen zijn. Ik heb zeker ook goede dagen, maar de meesten zijn toch wel met vermoeidheid. In wezen ben ik meer een spring in het veld die grapjes uithaalt, danst, zingt, beetje ondeugend is, vrolijk, spontaner, energievol, kleurrijk, liefdevol, ook zacht, behulpzaam, en geniet van het leven en de mooie dingen en schoonheid ervan. Het stroomt in mij. Op dagen dat ik mij goed voel, ervaar ik deze dingen ook meer. Dan sta ik sterk en voel de verbinding met mezelf. 

 

GEVOLG Vermoeidheid heeft invloed op alles. Werk, werktijden, inkomen, sociale contacten, mobiliteit, autorijden, je veilig voelen in jezelf, vertrouwen op je lichaam, je lijf verandert, helderheid is minder goed, vergeet sneller iets, prikkels, voelt zwakker, zwaarder, minder sexy,... Het maakt mijn wereld klein, het houdt mij klein, moet regelmatig afspraken afzeggen, zie veel "vrienden" niet meer, doe niet mee met de snelheid van de maatschappij, doe veel minder leuke dingen. Het maakt onzeker, angstig, je doet niet mee. Verdrietig, zwaar en soms moeilijk te accepteren als je er middenin zit. Tijdens de burnout ging het soms zo slecht, dat ik bang was dat mijn hart zou stoppen. Zo zwak voelde ik me toen. Die tijd is gelukkig geweest en ben dankbaar voor elke stap naar verbetering. Nu werk ik 4 dagen in de week, doe veel meer vergeleken met die "zombie" tijd. En dat moet ook wel, want dat was niet te doen. Toch is de balans vinden in de dingen die je doet nog weleens moeilijk, omdat je wel wilt, maar vaak niet kunt of dan over grenzen gaat. 

 

BLOKKADE Levensenergie, veiligheid, vertrouwen is dus waar de blokkade zit. In de eerste chakra's (bij baarmoeder, darmen, onderbuik). Ik keer naar binnen en kom echt in contact met mijn lichaam. Er zitten zeker trauma's/freezes/emoties op. Dit kan zelfs van vorige levens zijn en uit familielijnen voortkomen. Ik weet dat ik beter kan worden. Ik krijg meer en meer vertrouwen daarin. Een tijd lang had ik dat gevoel niet meer en nam het maar voor lief. Ging me langzaam identificeren met mijn kwalen. Dit is waaraan ik werk waar ik kan. Levenslust is er zeker nog, alleen de energie niet altijd. Ik focus mij op mijn lichaam, ga dan schrijven wat ik voel. Stel vragen en zo komen er antwoorden. Vragen als: Hoe voelt het? Waar dient het voor? Wat wil het zeggen? Wat heeft het nodig? Hoe kan ik beter voor je zorgen? Ik doorvoel, zie het, laat het los en zet neer wat ik voel dat goed is. 

Ik voel ook dat er een diep verdriet en ook angst op zit. Een deel in mij wilt niet verder mee gaan. Wilt me beschermen op deze manier. (pijnlichaam) Het zijn ook emoties die ik niet goed heb verwerkt, nu of zelfs uit vorige levens, of vanuit mijn voorouders (tot iemand gaat doorvoelen).
Overtuigingen zoals: ik ben niet goed genoeg, niet belangrijk, angst voor de pijnen in het leven, ik ben het niet waard, ik kan het niet aan, deze wereld is te hard voor mij, ik hoor er niet bij, het leven maakt me kapot. Ook dus wel overtuigingen om in een slachtofferrol te blijven hangen en klein te blijven. Ik erken, herken, zet het om en laat het los.
"Laat het los en neem leiding over jouw leven. In liefde voor jezelf. Neem afscheid van oud gedrag en zie jezelf vanuit een andere waarheid."
Ik geef terug wat niet van mij is, ik vergeef de mensen (en mezelf) die mijn pijnen hebben laten zien. Ik neem mijn ruimte in uit liefde voor mezelf.

 

JE BENT WAAR JE BENT Alles komt op jouw tijd. Soms kun je dingen nu meteen willen veranderen of in controle willen zijn, maar dat werkt niet altijd zo. Als er beweging en ruimte komt voor heling, dan komt dat moment als vanzelf. Forceer het niet. Het wordt als het ware aangestuurd en gaat stromen. Je komt hulp tegen of iemand heeft het toevallig ergens over dat resoneert met jou. Volg je hartsgevoel en intuïtie. Leef nu, bewust van je processen en heb vertrouwen en overgave. Alles is in beweging, altijd... Het is het brein/het denken die er iets van vindt. Geloof in jezelf en het leven dat voor jou bestemd is. Laat jouw lot niet afhankelijk zijn van anderen, maar wees het leven dat je bent.
Hiervoor is kracht nodig. Bij vermoeidheid is die kracht soms ver te zoeken. Dat is het lastige daaraan. Doorzettingsvermogen, wilskracht, leiding nemen, geaard zijn, vertrouwen hebben, veiligheid, het zijn allemaal thema's die horen bij de onderbuik chakra's. Als deze chakra's niet goed stromen, kun je klachten gaan ervaren in dit gebied.

 

WAT GEEFT ENERGIE ALS IK MOE BEN Om op te laden heb ik vooral rust, ruimte en zelfliefde nodig. Niemand die iets van me wilt. Even niet voldoen aan verwachtingen, hoe lastig dat ook kan zijn. Vrij zijn. Acceptatie, overgave, in het moment zijn zoals je bent. Ik sport, wandel in de natuur, de zon geeft energie, creativiteit geeft stroming, schrijven, met kleuren werken, een zout bad, edelstenen, koud af douchen geeft een boost, mediteren, energie oefeningen, bloemen, dieren om me heen, met dierbaren zijn, gezonde voeding, massage, verzorging, sauna, zingen, dansen, muziek, koken, bakken, schrijven, bij het vuur zitten, vrijen, aanraking. Inzichten krijgen, groei, nieuwe dingen doen die ik nooit eerder heb gedaan, aarden, in de tuin werken, vakantie met mijn man, mooie dingen zien, sfeervolle ruimtes, bezieling voelen, doen wat goed voelt in het nu. In verbinding zijn, openheid, in vertrouwen.

 

WAT KOST MIJ ENERGIE Spanning, negatieve emoties/gevoelens/gedachten, als er teveel mensen tegelijk iets van mij willen, mensen die veel aandacht vragen, ondoorbroken nachten, slecht slapen, teveel plannen, geen rustmomenten, te weinig beweging, menstruatie, hormoonveranderingen, darmklachten, pijn in het lichaam, ontstekingen, slechte voeding, drank, laat eten, als ik over mijn grenzen ga, als ik een tijd niet toekom aan creativiteit, volle agenda, verplichtingen, donkere dagen met weinig zonlicht, troep in huis, verbouwen, herrie, onrust, drukte, mensenmassa's, teveel beeldschermtijd... Kortom dingen die niet stromen of de vrije weg blokkeren.

 

IK BEN ER BIJNA Ja, zo voelt dat wel. En dan bedoel ik bij de heling dat nodig is, zodat ik weer beter ga stromen en in mijn kracht kom. Er is zoveel in beweging de laatste maanden. Door mijn lichaam krijg ik veel inzichten.

"Je bent een heel mens met een zelfhelend vermogen."

Dat geloof was ik aardig kwijt. Ik laat veel los en integreer wat ik leer. Er is veel wat je zelf kunt doen door goed voor jezelf te zorgen. De laatste jaren lag mijn focus op hoe het leven werkt, hoe gedachten (het ego en pijnlichaam) werkt. Hoe energie werkt, scheppingskracht, de weg naar zelfliefde, ruimte innemen. Lichaamswerk is wat me nu verder brengt om te gaan helen. Het geeft me duidelijkheid, rust, acceptatie, liefde voor mezelf, geeft kracht, vertrouwen, heling, het ruimt op.
Je lichaam is een prachtig instrument waar alles in zit. Luister lieve mensen, luister....

Lukt het nog niet, vraag jezelf dan af: Wat zegt het over mij dat ik dit nog naar me toe trek? Wat geloof ik over mezelf? Wat doe ik onbewust waardoor ik deze situaties op mijn pad krijg? Waar ben je nog voorwaardelijk in in de relatie tot jezelf? 

Ga het leven met open armen tegemoet. Je wordt gedragen door liefde  ❤️

En bij het leven met open armen tegemoet gaan, zegt mijn egostem : "Ho, ho, niet te open, dat is gevaarlijk, nee dat gaan we niet meer doen, je weet wat daarvan komt, je krijgt pijn, etc." Maar ik ga het wel doen! Vanuit een andere basis dan vroeger, vanuit liefde en verbinding met mezelf. Ik doe het al! Let's break down the wall! 

 

Om beter tot rust te komen, kun je mediteren. Ik heb verschillende meditaties gemaakt en deze vind je hier.

Geniet ervan!


Ik ben Jessica, het gezicht achter Zielsverlicht en schrijfster van deze blog. Ik ga meer ervaringen met jou delen. Er zullen hier dan ook regelmatig nieuwe blogs bijkomen. Denk aan thema's als zelfliefde, ongewenste kinderloosheid, tweelingszielen, spirituele ontwikkeling, geld, manifesteren, burnout, verlies, loslaten, kracht van bloemen, kleuren, creativiteit, muziek etc.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.